Moskébygget på Hertsön igång

Grunden är lagd för Luleås första moské. Träd har fällts, marken har fyllts upp och bottenplattan för moskébyggnaden är gjuten. Under nästa år ska moskén kunna tas i bruk.

Det är många års arbete som börjar bära frukt på Hertsön. Drömmen om ett egen bönelokal, en moské håller på att förverkligas, tack vare donationer från många människor.

– Det känns jättebra, säger Ammar Ali som är nyvald ordförande för Norrbottens Islamiska center.

2006 bildade tre personer den ideella föreningen Norrbottens Islamiska center, som alltsedan dess arbetat för att få till stånd en moské i Luleå där muslimer kan samlas och be. Kommunpolitikerna beslutade redan 2011 att bevilja NIC en markanvisning på Hertsön, för att föreningen skulle kunna bygga en moské där.

Markanvisningen har förlängts i omgångar och politiska beslut har överklagats, men inte ändrats av domstol.

I april i år genomfördes markaffären med Luleå kommun och i maj sattes markarbetena igång. Marken där moskén ska byggas har fyllts upp för att byggnaden ska ligga högre i nivå än de omgivande vägarna. För några veckor sedan göts bottenplattan till själva byggnaden. Det kommer att bli en enkel byggnad, med en byggnadsarea på 258 kvadratmeter.

– I framtiden kan nästa generation bygga en större moské. Då kan den här byggnaden bli kontor och bibliotek, säger Ammar Ali.

Byggnaden kommer att byggas upp av prefabricerade block som Lundqvist Trävaru i Piteå ska leverera, i början av januari 2025. Byggblocken ska monteras på plats på Hertsön.

Än så länge är den övertäckta bottenplattan det enda som syns av det blivande moskébygget.

– Förmodligen behöver de tio veckor för det, men det betyder inte att byggnaden är klar att ta i bruk efter det. Installationer ska göras och det ska göras en slutbesiktning, säger Ammar Ali.

Något datum för invigning är inte satt än.

– Vi har inte kommit så långt ännu, säger Erica Grankvist som är född och uppvuxen i Luleå.

Att få tillgång till en egen moské kommer att betyda mycket för muslimer i Luleå menar hon. NIC brukar hyra in sig Spegelsalen i Pontusbadet för fredagsbön och muslimska högtider, men lokalen är inte optimal och rymmer därtill inte nog många människor.

Lämna en kommentar