Gå till vänster, cykla till höger. As simple as it sounds

… Själv fattar jag inte informationsskyltarna på gång- och cykelbanorna i Luleå kommun. Inte för att de delvis är på engelska, utan för att jag inte är säker på vem det är som inte fattar.

Helst vill jag förstås tro att det inte är jag. Skylten lyder: Gå till vänster, cykla till höger. As simple as it sounds. Min hjärna gör som den brukar och tycker att det där borde gå att komplicera.

Krönika från Lina Stoltz.

Om fotgängare A går till vänster och cyklist B hojar till höger i samma riktning går det fint. Men hallå! De flesta gång- och cykelbanor i Luleå är inte enkelriktade eller indelade i körfält. Det är bara en enda smal väg för alla att samsas om.

Så om fotgängare A går i ena riktningen och cyklist B hojar åt motsatt håll blir ju den enas vänster och den andras höger samma sida. Vem av dem ska då gå ner i diket? Det säger skylten inget om. Kanske cyklisten ska hålla mycket åt höger och fotgängaren bara lite åt vänster, så att den liksom går på mitten av vägen men litegrann åt vänster? Nä, jag är tydligen en av de där som inte fattar självklara saker.

Lämna en kommentar