LULEÅ INDUSTRIPARK

Navet i den gröna industriella omställningen.

HYBRIT
HYBRIT

SSAB, LKAB och Vattenfall utvecklar ny teknik för vätgasbaserad järn- och ståltillverkning [...]

HYBRIT
LKAB
LKAB:s ReeMAP

LKAB:s ReeMAP-anläggning blir en imponerande industrietablering ute på Svartön som är en del av Luleå Industripark.

LKAB
Malmporten
MALMPORTEN

Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid [...]

Malmporten
30
TALGA

Detta är den första pilotanläggningen i Europa för naturliga grafitanoder [...]

30
30
Hybrits pilotanläggning

Det 100 kubikmeter stora bergrumslagret blir det första i världen [...]

30
Tillfälliga Hertsöskolan

Klart: Talga får tillstånd för gruvbrytning

Talga har fått nobben av Kiruna kommun för att göra verklighet av grafitgruvan i Kiruna. I torsdags fick gruvbolaget dock ett beslut med sig – nämligen ensamrätt till brytning i området.

Beskedet ger alltså Talga ensamrätt att bryta grafitfyndigheten som heter Nunasvaara Södra K nr 1 utanför Vittangi. Bolaget har sedan tidigare ansökt om miljötillstånd och fick klartecken från Mark- och miljödomstolen 5 april 2023. Beslutet överklagades hela vägen till Högsta domstolen och tillståndet har inte vunnit laga kraft ännu. Kiruna kommun vill inte heller ge bolaget detaljplanen som ska möjliggöra etableringen och frågan har gått till regeringen där beslut inte kommit om planföreläggande. Ett sådant beslut skulle tvinga fram en detaljplaneläggning av gruvområdet.

Myndigheten Bergsstaten själva skriver att en bearbetning av koncessionen innebär en god hushållning av resurser, vilket är ett kriterium när koncession ska ges i enlighet med minerallagen.

– Det här är en grafitfyndighet av hög kvalitet och sökandens tester har visat att den kan bearbetas till material för produktion av litiumjonbatterier. Området bedöms innehålla en stor mineraltillgång. Koncessionen innebär en god hushållning med resurser genom att den möjliggör utvinning av en fyndighet av riksintresse, säger bergmästare Helena Kjellson, på Bergsstatens hemsida …

Lämna en kommentar