Talga är en av de aktörer som planerar att starta upp verksamhet på Hertsöfältet på Luleå Industripark. Företaget tänker producera batterianoder med mycket lågt koldioxidutsläpp som ska användas i till exempel elbilar, elektronik och vid energilagring.
Hållbara ekosystem med en rik biologisk mångfald är avgörande för allt liv på vår planet. Vi behöver ha en rik variation av både arter och olika slags ekosystem.
Talga använder sig därför av den så kallade hänsynshierarkin i sina etableringar. Den innebär att i första hand undvika och i andra hand minimera negativ påverkan.
Det tredje steget i hänsynshierarkin handlar om att återställa påverkan och det fjärde steget innebär kompensation.
Kompenserar förlorade naturmiljöer med minst 115 procent
Målet med Talgas kompensationsåtgärder är att, i så stor utsträckning som möjligt, kompensera de naturmiljöer som går förlorade med åtgärder i liknande naturmiljöer i närområdet. Både påverkan och ekologisk kompensation beräknas med hjälp av det branschöverskridande verktyget CLIMB (Changing Land use Impact on Biodiversity).
Talga har i miljötillståndet för anodfabriken i Luleå åtagit sig att kompensera med minst 15 % nettopositivt till den biologiska mångfalden i området. Det innebär att de först kompenserar för verksamhetens totala påverkan på naturmiljön och därefter lägger till ytterligare minst 15 %.
– Vi på kommunen ser väldigt positivt på Talgas initiativ. När vi fick frågan från dem om vi hade förslag på en lämplig plats för kompensationsåtgärder såg vi möjligheten att utveckla den här skogen till något fint. Det är ett trivialt område som vi nu med deras hjälp kan höja och göra till ett värdefullt tillskott till vårt naturreservat, säger Luleås kommunekolog Örjan Spansk.