Nya turer kring Rikshem


– Blåsten tilltar kring fastighetsbolaget Rikshem som köpte upp lägenheter och kommunala fastigheter av Luleå kommun och Lulebo så sent som i höstas. Nu visar det sig att bolagets vd Jan-Erik Höjvall driver ett eget fastighetsbolag, med liknande verksamhet som Rikshem, vid sidan om.[P4 Norrbotten].

Flera tveksamheter runt Rikshem
Några klick på google kan visa på en helt annan företagskultur.

RIKSHEM I NYHETSMEDIA
Så tystades kvarteret
Enligt detaljplanen skulle Rikshem uppföra 36 villor, men bolaget ansökte i stället om att bygga 118 lägenheter. De skulle säljas som bostadsrätter. Resultatet blev att 26 villaägare överklagade planen och hela projektet hotades. Då bestämde Ilija Batjilan träff med representanter från Kistalundens styrelse.
Under mötet erbjöds 100 000 kronor per medlem för att överklagandena skulle dras tillbaka. Det fick effekt och överklagandena drogs tillbaka och länsstyrelsen avskrev ärendet.
[Dagens industri]

Tvivelaktiga Rikshem-affärer utreds
Under hösten har Dagens Industri avslöjat en omfattande pengarullning till de ledande direktörerna i Rikshem, inklusive vd Jan-Erik Höjvall och den nyligen sparkade vice vd:s Ilija Batljan. Ledningspersonerna fick härom året köpa konvertibler i bolaget för tillsammans 50 miljoner kronor. I våras kunde de plocka ut 118 miljoner kronor.
[NSD]

Miljonklippet upprör hyresgästerna
Deras hem har genomgått usla renoveringar och hyrorna höjts med tusentals kronor. Samtidigt plockar direktörerna för bostadsbolaget Rikshem ut miljoner i belöning för gott arbete. Bolagets koppling till LO ger extra bränsle åt ilskan i hyresgästernas protester.
– Skandal! Orättvist! Detta är en väldigt provokation mot oss som fått utstå sådana problem med vårt boende, säger Eva Byegård, numera pensionär, som flyttade in för 40 år sen. [Arbetet]

Belöningarna är uppseendeväckande stora
LO är mycket kritiskt till hur ledningen för Rikshem belönades med över 100 miljoner kronor och är av princip emot den typen av ersättningssystem. – För våra medlemmars del är dessa belöningar uppseendeväckande stora. Ledningen har miljonlöner och det borde räcka, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare.
[Arbetet]

Småbarnsfamiljen sjuka av lägenheten
Mögeldoften slår mot en när dörren öppnas till hyreslägenheten på Fredriksdal i Helsingborg.
I sovrummet är det så illa att både Jasmin Schönbäck, 28, och Ricki Dahlberg, 29, tvingas sova med ansiktena bort från listerna under fönstret – som är täckta av mögel. Familjen tvingas hålla garderobsdörren i hallen stängd för att lukten inte ska välla ut. Och i badrummet syns tidliga spår av möglet.
[Kvällsposten].


Det kanske kommer ut något bra av affären i slutändan – eller så inte.
Det är bara att vänta och se…