Hertsöns ”Gräsmattor” blir ängsmark

format_quoteSÅ LYCKAS DU MED DIN BLOMSTERÄNG
Vad kul att du vill skapa en äng! Det kommer bin, fjärilar och en mångfald av växter att gilla. Här tipsar vi om hur du skapar en äng som liknar de som fanns förr i tiden.


Hertsöns ”Gräsmattor” ska bli blomsterängar

Vad ska jag så?
Det kan vara fiffigt att börja med ängen på hösten, för då har du hela sommaren på dig att samla fröer. Dessutom behöver många fröer tid på sig för att gro. Men det går också att börja på våren, och då kan du köpa en påse ängsfröer. Vissa fröblandningar innehåller ettåriga växter som egentligen inte är typiska ängsväxter, men som i väntan på att de andra växterna ska komma gynnar pollinatörer och gör din äng vacker. Du kan till och med sätta plantor om du vill etablera vissa arter snabbt. Kungsmynta, backtimjan, smörbollar och stor blåklocka är exempel på växter som kan planteras. Välj så långt det är möjligt svenska fröer.

När ängen väl är sådd tar det 2-3 år innan den etablerat sig. De som vill ha något vackert att titta på redan första året kan kombinera med blommor som pluggplantor eller genom att så lite ettåriga blomsteråkerblommor som vallmo och klätt i mixen.

Hur stor ska ängen vara?
Din äng behöver inte vara större än några kvadratmeter om du inte har plats för mer. Använd det du har möjlighet till. Men om du har plats så är en stor äng så klart ännu härligare för pollinatörerna!

Vilka platser lämpar sig för att anlägga en äng?
Du kan egentligen skapa en äng lite var som helst, men välj gärna en plats som är ljus och solig om det går. Jorden får som sagt inte vara för näringsrik. Om jorden är tung och lerig kan du ”magra ur den” genom att blanda sand i jorden. Och om du vill omvandla en del av din gräsmatta till äng kan det vara bra att gräva bort det översta lagret av rötter och gräs, 10-20 centimeter.

Källa: Naturskyddsföreningen


Ängar för ökad biologisk mångfald
Vårt Luleå

Lämna en kommentar