LULEÅ INDUSTRIPARK

Navet i den gröna industriella omställningen. Ett nytt industrikluster där tusentals nya jobb växer fram [...]

HYBRIT
HYBRIT

Initiativet startades av SSAB, LKAB och Vattenfall för att utveckla en ny teknik för vätgasbaserad järn- och ståltillverkning [...]

LKAB
LKAB:s ReeMAP

LKAB:s ReeMAP-anläggning blir en imponerande industrietablering ute på Svartön som är en del av Luleå Industripark.

Malmporten
MALMPORTEN

Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid [...]

30
TALGA

Detta är den första pilotanläggningen i Europa för naturliga grafitanoder [...]

30
SVARTÖBERGET

Hybrits pilotanläggning för lagring av vätgas invigd i Luleå. Det 100 kubikmeter stora bergrumslagret blir det första i världen [...]

NYA HERTSÖSKOLAN

Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att Hertsöskolan inklusive tillhörande sporthall, fritidsgård och bibliotek ska byggas [...]

HYBRIT
LKAB
Malmporten
30
30
Nya byggprojekt - bl.a. Hertsöskolan
previous arrow
next arrow

Spansk industrijätte till Luleå

Ytterligare en internationell industrijätte ska etablera sig i Norrland, lockad av den billiga, gröna elen.
SVT Nyheter kan berätta att Grupo Fertiberia, en av Europas största tillverkare av ammoniak och konstgödsel, har bestämt sig för att bygga en konstgödselfabrik i Hertsöfältet utanför Luleå.

Norrbottens gröna el har just nu en närmast magnetisk dragningskraft. Det som lockar är Europas lägsta elpriser och att tillverkningen kan ske med hjälp av förnybar el.

– Sverige med sin billiga och gröna el är just nu en av de mest konkurrenskraftiga placeringarna i världen, där vi får en närhet till våra marknader i norra och centrala delarna av Europa, förklarar van Doorn.

Känner ni till den infekterade debatten i Sverige och motståndet mot nya vindkraft? Är du inte orolig att den gröna elen inte ska räcka?

– Vindkraft är det logiska valet för vår del. Jag är inte orolig, vi är lovade grön el och det är kraftbolagens problem att lösa.
Sverige får därmed den första konstgödselfabriken på svensk mark. Totalt skapas 500 nya arbetstillfällen och fabriken ska stå klar 2027.

Datamodell av en ammoniak-molekyl (NH3). Foto: Science Photo Library

Lämna en kommentar