21
Hertsödagen

LÖRDAG 12 AUGUSTI
kl. 10:00-15:00

21
22
22
5
5

All hallows eve – alla helgons afton

Vilket datum ska man egentligen gå ”bus eller godis”? Traditionsexperten Mattias Axelsson har svaren.

Högtiden har sitt ursprung på Irland och ordet halloween är en sammandragning av all hallows eve, alla helgons afton. Något som firades i skiftet mellan oktober och november när sommarhalvåret slutade och vinterhalvåret tog vid, berättar Mattias Axelsson.

I USA firas halloween den 31 oktober, på alla helgons afton – eftersom den första november är den ursprungliga allhelgonadagen. Men i Sverige finns det däremot inte, enligt Axelsson, en konkret dag för när högtiden ska firas.

I Sverige infaller alla helgons dag lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november. Detta innebär att alla helgons afton, halloween, kan skifta från år till år.

– Det som folk kanske har reagerat negativt på är när man firar halloween på samma datum som alla helgons dag. Eftersom det i hundra år i Sverige varit den dagen när man tänder gravljus, minns sina döda släktingar och man går kyrkogårdspromenader. Där har det funnits, framför allt från kyrkligt håll, en önskan att man inte ska fira halloween på lördagen.

Hur ska man tänka som förälder till barn som ska gå ”bus eller godis”?

– Gå fredag kväll, dagen innan alla helgons dag, det är alltså vår alla helgons afton. Då passar det bra och då kan man fira. Sen är det givetvis upp till var och en när man vill gå.
Norr Media

Lämna en kommentar