Nya regler från EU om reparerbar elektronik

Nu har EU kommit med nya regler om rätten att reparera elektronik för att minska mängden elavfall samt behovet av nytillverkning. När vi reparerar istället för att köpa nytt behåller vi värdefulla resurser och material i den cirkulära ekonomin så länge som möjligt, istället för att det ska slängas och tillverkas nytt som bidrar till den pågående klimatkrisen.

Utbytbara batterier i alla smartphones till 2027
Europeiska rådet har nu tagit fram regler för utbytbara batterier i alla smartphones. Reglerna innebär i korthet att alla telefoner som säljs i EU senast 2027 ska ha löstagbara batterier oavsett tillverkare. Batteriet ska även vara märkt med tydliga instruktioner på hur man byter dem så att du som slutanvändare enkelt ska kunna byta batteriet själv. Syftet med detta är att förlänga produkternas livslängd.

Även om reglerna bara gäller EU kommer den med största sannolikhet ha en global påverkan, eftersom det inte skulle vara lönsamt att tillverka två olika smartphones – en för Europa och en för alla andra länder.

video
play-sharp-fill
https://www.dagensinfrastruktur.se

Lämna en kommentar