Hertsöborna nyfikna på ”Luleås hetaste bostadsområde”

Hertsön, Luleås största bostadsområde, står inför stora förändringar i kommande år. Därför har kommunen och stadsbyggnadsförvaltningen bjudit in till möten i Hertsöskolans nyinvigda bibliotek den senaste tiden.

Ett 40-tal intresserade, mestadels pensionärer, kom under måndag kväll för att höra mer om alla byggplanerna.

Bland annat informerades om den pågående byggnationen av det nya, omdebatterade badhuset, som hittills håller både tidplan och budget och beräknas stå färdigt 2024.

Projektledare Jan-Henrik Hallebjörk hoppas att den klubbade budgeten på 185 miljoner kronor inte är i farozonen på grund av alla omvärldsfaktorer.

– Det vi ser är att materialkostnaderna ökar men än så länge håller vi budget. Det största orosmolnet är annars att det kan bli en byggstrejk i landet, säger han apropå det nya hotet från Byggnadsförbundet.

Kronanvägen

Den planerade Kronanvägens dragning över Lerbäcken via Kronan till Bensbyvägen belystes också under mötet.

– De som bor närmast vägen på Lerbäcken och Kronanområdet kommer säkert uppleva störningar, så vi planterar träd längs med vägen för att minska buller. Om det visar sig att det blir för mycket buller ändå, får vi vidta andra åtgärder också, säger Mathias Landström, projektansvarig. Samtidigt ska hastighetsbegränsningen längs Kronanvägen ligga på 40 kilometer i timmen.

– Därför kommer det inte bli så mycket tung trafik längs Kronanvägen, säger Landström.

Luleå industripark

Charlotte Reinholdt, sektionschef för stadsplanering, informerade om Luleå industripark, med etableringar som den spanska gödselfabriken Fertiberia och batterianodtillverkaren Talga Resources, och hon utlovade att förvaltningen vill styra merparten av den tunga trafiken via Örnäsrondellen vidare ut mot Svartön till industriparken, men både hon och stadsbyggnadsnämndens ordförande Ulrika Lundberg (V) medger samtidigt att ”lastbilsrallyt” kommer märkas även längs Hertsöleden i byggfasen.

– Därför viktigt att säkerställa att hastigheter hålls, så att det ändå blir en dräglig miljö för alla boende, säger Ulrika Lundberg.

Läs mera …

Lämna en kommentar