LULEÅ INDUSTRIPARK

Navet i den gröna industriella omställningen.

HYBRIT
HYBRIT

SSAB, LKAB och Vattenfall utvecklar ny teknik för vätgasbaserad järn- och ståltillverkning [...]

HYBRIT
LKAB
LKAB:s ReeMAP

LKAB:s ReeMAP-anläggning blir en imponerande industrietablering ute på Svartön som är en del av Luleå Industripark.

LKAB
Malmporten
MALMPORTEN

Malmporten är Sveriges största muddringsprojekt i modern tid [...]

Malmporten
30
TALGA

Detta är den första pilotanläggningen i Europa för naturliga grafitanoder [...]

30
30
Hybrits pilotanläggning

Det 100 kubikmeter stora bergrumslagret blir det första i världen [...]

30
Tillfälliga Hertsöskolan

Amerikansk doldis tar järngrepp om svensk malm

Det är huggsexa om svensk järnmalm – och det är fler än Harald Mix-utmanaren H2 Green Steel som trängs i kön. Det har amerikanska Cargill insett. På kort tid har doldisjätten lyckats skaffa sig ensamrätt på all produktion från flera järnmalmsgruvor i Norden.

Kampen om det svenska järnet hårdnar. Harald Mix stålutmanare H2 Green Steel har förgäves försökt köpa sin järnråvara, pellets, från Europas största järnmalmsproducent, LKAB. Allt de kan leverera via Malmbanan går i stället enligt gamla kontrakt till konkurrenten SSAB.

Amerikansk jätte
Snart kommer också norska Blastrs nya stålverket i finska Ingå att behöva järnråvara – och de kommer att ha samma problem som H2GS. Om de två inte kan köpa LKAB-malm via Narvik och skeppa runt Skåne finns närmaste leverantörer i Kanada och Brasilien, förutom några få svenska och norska järnmalmsgruvor.

Det senare har amerikanska Cargill insett. Bolaget har skaffat sig ensamrätt till all den högkvalitativa järnmalm som tas upp från ett par av de få järnmalmsgruvor som finns i Skandinavien vid sidan om jätten LKAB, som står för 80% av all järnmalm som produceras i Europa.

Köper hela produktionen
Med börslistade Nordic Iron Ore har Cargill tecknat avtal om att köpa all framtida produktion från Blötberget, Ludvika, på ca 1,6 miljoner ton järnmalmskoncentrat per år. Detta under gruvans livstid på minst 15 år. Kontraktssumman ligger på totalt 35 miljarder kronor.

Med norska Rana Grubor, listat på Oslobörsen, har Cargill också köpt ensamrätten till hela deras produktion på ca 1,8 miljoner årston höggradig järnmalm anpassad för grönt, koldioxidfritt stål. Avtalet gäller till 2035. Rana Grubor är Norges största järnmalmsproducent. Vid bolagsstämman förra veckan valdes LKAB:s förre VD Lars Eric Aaro in i styrelsen.

Skulle täcka hela H2GS järnbehov
Cargills avtal med Nordic Iron och Rana Grubor skulle räcka för att förse antingen H2GS eller Blastr med hela deras järnbehov för sin planerade stålproduktion på 2,5 miljoner årston vardera. Med Blastr har Cargill dessutom ett avtal att medverka till att lösa såväl deras behov av järnråvara som den slutliga försäljningen av deras fossilfria stål.

Fotsätt läsa

Lämna en kommentar